Stil et spørgsmål
1000 tegn tilbage

Tips til rygestop

Tips til rygestop

Thomas Edison sagde: "De fleste bemærker ikke mulighederne, fordi når de ser dem, er de normalt klædt i kedeldragt og ligner meget hårdt arbejde".

Det gælder også når vi taler om muligheden for at holde op med at ryge. Men selv om det er svært, så kan det godt lade sig gøre også for dig. Men det skal komme helt fra dig selv.

Erfaringerne viser nemlig, at man ikke holder op med at ryge fordi kæresten, konen eller lægen synes det er en god idé. Hvis du har røget i langt størstedelen af dit liv, er det ikke nogen nem beslutning at lægge den vane fra sig, det er klart. Men det første skridt, som kan få dig til at overveje om du skal stoppe finder du her i de gode råd, som hjulpet andre til at nå målet.

Begynd med at stille dig selv disse spørgsmål og skriv svarene ned på et stykke papir opdelt i fordele og ulemper:

 • Hvorfor ryger jeg?
 • Hvad gør cigaretterne/tobakken for mig?
 • Hvilke fordele er der ved at ryge for mig?
 • Hvilke ulemper er der ved at ryge for mig?
 • Hvad gør rygningen ved mig?
 • Hvilke fordele giver det mig?
 • Hvilke ulemper giver det mig?

Ved at være fuldstændig bevidst om den egentlige årsag til, at du ønsker at kvitte røgen, kan du bedre holde fokus, og det bliver dermed også nemmere at gennemføre et rygestop.

Du er måske nu klar over, at der er et hav af fordele ved at holde op med at ryge. Men måske har du endnu ikke tænkt over, hvad det lige præcis er, der motiverer dig til at holde op. Måske er det sundhedsmæssige årsager og frygten for at blive syg, der motiverer dig. Måske er det af hensyn til dine børn og din omgangskreds. Eller måske handler det om, at livet som ryger simpelthen er for dyrt.

Lav delmål og beløn dig selv. Vi mennesker elsker jo belønninger og der er absolut heller intet i vejen for at belønne dig selv, med noget godt og rart, når du klarer det godt. At have hjælpere, som kan støtte dig i dit rygestop er også en rigtig god idé. Det kan være din partner, dine venner og dine kollegaer. Men vigtigst af alt er, at de også kender dit mål samt årsagen til, at du ønsker at holde op med at ryge – og ikke mindst at de ved, hvad det er, der er dine største udfordringer i forhold til dit rygestop.

De følgende punkter kan hjælpe dig med at holde motivationen høj og komme godt igennem din rygeafvænning.

 • Hvis du vil stoppe med at ryge så skal du selvfølgelig smide alle dine cigaretter mv. ud.
 • Smid også alle andre røg relaterede ting ud f.eks. dine lightere, tændstikker og aksebærer.
 • Gem de penge du ville have brugt på røg – et synligt sted du kommer tit. Hver gang du ser pengene vil det styrke din motivation i at du gør det rigtige. Brug så pengene på noget godt. Tag ud og spis, gå i biografen eller få dig nogle andre oplevelser. Husk at belønne dig selv ofte – minimum en gang om måneden.
 • Man plejer at sige det tager 21 dage at bryde en vane. Prøv derfor for at finde nogle nye rutiner eller (gode) vaner som du kan lave i stedet for at ryge.
 • Stop eventuelt sammen med en anden. Har du en rygestop partner vil I kunne hjælpe hinanden gennem den svære tid.
 • Undgå stress. Der er mange som ryger så snart de føler stress.
 • Undgå alkohol og eventuel også hvis muligt kaffe de første tre uger da det kan øge din lyst til at ryge.
 • Skulle du falde tilbage, må op på hesten igen omgående og straks genstarte dit rygestop. Opfrisk de fordele ved et rygestop, som motiverede dig. Husk på hvad det var der fik dig til at ryge igen og undgå så lignende situationer frem over.

Afsluttende bemærkninger: Hvis du vil bruge nikotin tyggegummi eller en anden nikotinerstatning skal du være opmærksom på at de er lige så vanedannende som cigaretter. En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at hver femte, der bruger nikotinerstatning er afhængig af midlerne.

E-cigaretter er blevet populære, fordi mange tror, at de er mere sikre at bruge end tobak og samtidig er til mindre gene for andre. Men det tyske institut for risikovurdering, BfR, advarer om, at man også inhalerer problematiske stoffer med e-cigaretterne – og derfor fraråder de brugen af dem. På baggrund af vurderingen, råder BfR forbrugere til helt at undgå e-cigaretter og anbefaler desuden, at de opfattes på linje med almindelige cigaretter og derfor bliver forbudt i ikke-ryger områder. Nogle bruger e-cigaretter til langsomt at mindske den mængde af nikotin de indtager hver dag, som en midlertidig løsning til at komme ud af nikotin-afhængighed.

Hvis du har behov for hjælp igennem et rygestopkursus, så er de gratis og findes både på nettet og i alle kommuner.

Har du formindsket lungekapacitet eller lungesygdom, så kan du læse vores tips om forbedring af lungekapacitet her: Tips til forbedring af lungekapacitet.

Share this article:

">
Tips til at forbedre din lungekapacitet og iltopta...
Дървени летви - колчета http://www.emsien3.com/letvi от ЕМСИЕН-3
Дървени талпи http://www.emsien3.com/талпи от ЕМСИЕН-3